Dompelpomp: wat is het en waar gebruik je het voor?

januari 4, 2023 Uit Door Betonnen-trappen

Water, het blijft altijd een lastig iets. Teveel water is niet goed, maar te weinig water ook niet. Dat geldt eigenlijk voor alles. Teveel water op de aardbol is niet goed, maar te weinig water ook niet. Teveel water drinken is niet goed, maar te weinig water drinken ook niet. Teveel water geven aan planten is niet goed en te weinig water ook niet. De balans hiertussen vinden kan soms erg lastig zijn. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die kunnen helpen om de juiste balans te vinden. Bijvoorbeeld met waterpompen, hiervoor kun je een dompelpomp gebruiken.

Met een dompelpomp heb je geen last van droogte

Een dompelpomp is een pomp die water wegpompt. Je kunt gebruiken om water toe te voegen of om juist water te verminderen. En dat betekent dat je dus een goede balans kan vinden en daar is waar het allemaal omdraait. Als je bijvoorbeeld water nodig hebt voor het besproeien van je planten, kun je water wegpompen uit de beek, dat uiteindelijk terecht komt op jou planten en gras. Zo pomp je dus water weg bij het ene en voeg je het toe aan het andere.

Waar het nodig is haal je water weg en voeg je het ergens anders weer toe

Wil je juist water weghalen, omdat er teveel water in de bodem zit en daardoor je gewassen bijvoorbeeld niet goed kunnen groeien, omdat ze overstromen. Dan kun je een dompelpomp gebruiken om het water weg te pompen van je land en juist weer toe te voegen aan een beek naast je land. Je kunt dus oppompen en wegpompen met een dompelpomp. En dit zorgt er dus voor dat wanneer je water teveel hebt je dit weg kan halen en juist wanneer water nodig hebt dit kan toevoegen. Je kunt het dus weghalen bij het ene en weer terugplaatsen bij het andere. Zo zorg je er dus voor dat alles goed in balans blijft.