Hypotheek: wat moet je weten?

januari 4, 2023 Uit Door Betonnen-trappen

Elk jaar veranderen de regels omtrent hypotheken. Dat betekent dat ook in 2023 de regels weer veranderen voor dat jaar. Een nieuwe regel waar je alleen nog volgend jaar gebruik van kan maken is het belastingvrij schenken. Een bedrag van ruim honderdduizend euro konden de ouders aan hun kind schenken, die gebruikt kon worden om een huis te kopen. Volgend jaar mag dit nog steeds, maar geld de jubelton niet meer. Het bedrag is namelijk aanzienlijk verlaagd naar een kleine dertigduizend euro. Vanaf 2024 kan je helemaal niet meer belastingvrij schenken. Als je als kind meer wilt weten over jouw situatie kan je advies vragen, bijvoorbeeld bij de hypotheek winkel

Veel afgelost, dan geen last meer van de studieschuld

Dan goed nieuws voor de starters. De afgelopen jaren hebben studenten enorme studieschulden opgebouwd, in de tijd dat de basisbeurs was afgeschaft. Nu komt deze weer terug, maar voor veel oud-studenten is dit al te laat. Het hebben van een studieschuld had altijd veel invloed op de hoogte van je hypotheek. Deze studieschuld gaat vanaf 2023 minder zwaar meetellen. Je kan dus als starter makkelijker een hypotheek aanvragen. Waar voor 2023 altijd werd gekeken naar het startbedrag van de studieschuld, zal vanaf 2023 gekeken worden naar de actuele schuld van een persoon. Hoe meer je hebt afgelost, hoe meer je mag lenen. Het studeren wordt dus niet meer afgestraft!

Verduurzamen wordt steeds aantrekkelijker

Tot slot is er niet alleen goed nieuws voor de mens, maar ook voor het milieu. Het verduurzamen van je huis wordt namelijk aantrekkelijker. Je kon al meer geld lenen om dit als duurzaamheidsinvestering te gebruiken. Echter krijgen de zonnepanelen nu een btw-tarief van 0%. Ze worden dus goedkoper, wat goed is voor de portemonnee van de investeerder. Zo kan je voor goedkoper je dak laten vol leggen, om je eigen stroom op te wekken. Of je legt gewoon nog meer zonnepanelen op je dak, voor het bedrag dat je oorspronkelijk zou betalen. Aangezien zonnepanelen een investering zijn, ga je op den duur ook je geld weer terug verdienen.