Is een trap isoleren hetzelfde als de vloer isoleren?

september 1, 2022 Uit Door Betonnen-trappen

De term ‘isolatie’ verwijst naar alles binnen een structuur die voor vele doeleinden is ontworpen. Het is niet alleen voor thermische isolatie, maar ook voor akoestische isolatie, impact isolatie en brand isolatie in constructies. Bij het kiezen van een isolatiemateriaal is het gebruikelijk om te zoeken naar een materiaal dat meerdere van deze rollen tegelijk kan vervullen. Je kunt je echter afvragen of betonvloer isolatie en trapisolatie hetzelfde zijn. Het antwoord is ja. Beiden kunnen worden geïsoleerd. Voor het isoleren van de vloer of trappen heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt het van bovenaf en van onderaf isoleren met verschillende materialen en methoden.

Waarom vloer en trap isoleren een goed idee is

Betonnen vloeren en trappen hebben van nature een lage temperatuur, daarom kan het behoorlijk koud zijn om erop te lopen. Dit probleem kun je voorkomen door je betonvloer goed te isoleren met steenwol of andere materialen. Het isoleren van je vloer of trap kan het comfort van je woning verbeteren door een warmere ondergrond te hebben. Bovendien zorgt een efficiënte vloerisolatie voor lagere energiekosten en voorkomt vochtproblemen. Je kunt geld besparen op je energierekening door je isolatie te verbeteren. Over het algemeen verhoogt het het loopcomfort op je betonnen vloeren of trappen. Het is algemeen bekend dat lopen op een warme vloer de voorkeur heeft boven lopen op een koude. Voldoende isolatie is belangrijk als je in een koude stad woont. Je dient er echter voor te zorgen dat er zich een kruipruimte (lege) onder de betonnen vloer of trap bevindt. De kruipruimte is een goed kanaal voor de beweging van koude en vochtige lucht naar boven.

Verschillende soorten materialen die worden gebruikt voor vloerisolatie

Het is essentieel dat je een isolatiemateriaal kiest met een hoge druksterkte, zoals PIR, EPS of XPS. EPS (Expanded Polystyreen), ook wel tempex genoemd, is de meest kosteneffectieve keuze. Dat komt echter met een keerzijde. De dikte van dit materiaal is meestal minder belangrijk omdat het wordt bedekt door beton. Een ander materiaal is XPS (Extruded Polystyreen) dat niet gevoelig is voor beschadiging door druk en geen water opneemt. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je randisolatie moet aanbrengen als je van plan bent een nieuwe betonvloer te isoleren met XPS. Als je geen isolatie aanbrengt op de randen van de muren, kunnen er scheuren in de muren ontstaan. Het volgende materiaal is PIR (Polyisocyanuraat) dat een hoge isolatiewaarde heeft. Het is dun, maar je kunt toch een hoge isolatiewaarde krijgen. PIR-boards daarentegen hebben aanzienlijk hogere kosten dan EPS of XPS.

Plan je budget vooruit

Voordat je begint met het isoleren van je trappen of vloeren, moet je ervoor zorgen dat je een budgetplanning voor de taak hebt. Zorg ervoor dat je genoeg geld hebt om de beste materialen te kopen om problemen in de toekomst te voorkomen. Bij het bouwen van een huis draait het immers om langetermijnplanning. Het beste is om alles goed te plannen. Je kunt geld besparen en een tijdje wachten voordat je gaat isoleren, of goedkope isolatie kopen die niet de maximale voordelen biedt.