Wanneer en hoe rijplaten gebruiken in het dagelijks leven?

mei 23, 2023 Uit Door Betonnen-trappen

Rijplaten kunnen je helpen om jouw tuin te beschermen of om zware machines te vervoeren. De voordelen zijn groot, maar welke rijplaten moet je nu precies gebruiken en hoe gebruik je ze op de juiste manier? In deze blogpost leggen we je alles haarfijn uit!

Waarom rijplaten gebruiken

Rijplaten gebruiken is erg handig, zowel in de bouwsector als in de tuinbouwsector. Rijplaten bieden bescherming tegen machines, zoals hoogwerkers, graafmachines en heftrucks. Ook kan de ondergrond beschadigd raken bij zwaar transport. Rijplaten zorgen voor een stabiele en vlakke ondergrond, waarbij de ondergrond niet beschadigd raakt en er geen zinkgaten of kuilen ontstaan. Dit kan extra kosten of schade voorkomen.

Welke rijplaten gebruiken

Er zijn verschillende soorten rijplaten beschikbaar. De meest gangbare plaat is de stalen rijplaat, maar je kan ook kiezen voor rubberen of kunststof platen. Afhankelijk van de situatie kan je kiezen voor een andere plaat. Een stalen rijplaat is bijvoorbeeld zeer geschikt voor zwaar transport, zoals vrachtwagens of graafmachines. Een rubberen of kunststof plaat is geschikt voor lichtere voertuigen, zoals een personenauto of heftruck.

Hoe rijplaten gebruiken

Bij het gebruik van rijplaten is het belangrijk dat ze goed worden gelegd. De platen moeten in elkaar worden gehaakt, zodat ze niet verschuiven of loslaten. Ook moeten de platen waterpas gelegd worden, zodat er geen kuilen of hobbels ontstaan. Indien je de platen niet waterpas legt, kan de machine waarmee je werkt wegglijden of kantelen.

Waar rijplaten huren

Rijplaten kan je kopen of huren. Het is afhankelijk van de situatie welk van de twee het meest geschikt is. Als je de rijplaten slechts eenmalig nodig hebt, is het aangeraden om deze te huren. Zo kan je kosten besparen en hoef je niet te bezitten over de nodige opslagruimte. Een goed alternatief is rijplaten huren bij een verhuurbedrijf. Je kan dan gebruik maken van rijplaten op maat en passend bij jouw project.

Tips bij het gebruik van rijplaten

Tot slot nog enkele tips bij het gebruik van rijplaten. Let er bijvoorbeeld op dat de rijplaten niet alleen sterk moeten zijn om de druk van voertuigen te weerstaan, maar ook robuust genoeg om te worden gestapeld. Ook dien je bij het leggen van de platen rekening te houden met het gewicht van het transportmiddel en de belading. Respecteer het maximaal toegestane laadgewicht en de maximumsnelheid.

Het gebruik van rijplaten is onmisbaar als je zwaar transport of machines wil vervoeren en beschermen. Je kan rijplaten kopen of huren, afhankelijk van jouw situatie. Het is belangrijk om de juiste plaat te kiezen en deze op de juiste manier te leggen. Met onze tips en tricks ben je nu helemaal klaar om het gebruik van rijplaten in te zetten voor jouw project! Voor meer informatie kun je terecht op bijvoorbeeld https://www.induplates.be/.